Giardiniera. De lekkerste pickle uit jouw moestuin!

door | mrt 29, 2022 | Recepten

sit petri logo kb

Alles mag zo’n beetje in deze gefermenteerde moestuinpickle. Staat het in je moestuin? Gooi het er dan maar in! Ook ideaal dus om je groenterestjes weg te werken, mocht je niet zo gelukkig zijn (dit laatste gaat nog steeds over die moestuin).

Giardiniera ken je mogelijk uit de koelvitrine met antipasti bij de Italiaanse traiteur. Meestal op olie of azijn, maar minstens net zo lekker gefermenteerd. Dat moet je dan dus wel nog even zelf doen. Met extra vitaminen en probiotica als bonus voor je buik.

Ik maak ‘m graag en vaak, en altijd net een beetje anders. Maar de basis is bloemkool met paprika, een pepertje, worteltje en verse kruiden. En een goeie teen knoflook. Ik vind eigenlijk alle groentefermentaties met goed veel knoflook erin lekker. Maar dat terzijde.

 

Ingrediënten:

1 bloemkool
1 wortel
1 ui
1 jalapeno (peper)
1 puntpaprika
1 stengel bleekselderij
2 grote tenen knoflook
1 blad laurier
een paar takjes verse tijm
zeezout

 

Tover je moestuinoogst om in Giardiniera:

Snijd alle groenten in ‘bite size’ stukken, de bloemkool in roosjes. Los 35 gram zout op in een liter warm water en laat dit afkoelen. Doe de gesneden groenten in een pot met waterslot (ik ben niet geheel toevallig erg fan van de RotPot) en vul de pot met zoutoplossing tot al je groente onder water staat. Vergeet niet je waterslot te vullen (ja heus, dat kan de beste overkomen) en zet de groenten 4 tot 7 dagen op kamertemperatuur. Als je actie hebt gezien kun je daarna gaan ruiken en proeven. Vind je hem goed? Zet dan koud. Serveer als bijgerecht, doet het -hoe verrassend- erg goed bij een Italiaanse schotel. Je giardiniera blijft weken tot maanden goed.

 

 

 

DE FERMENTATIE KONINGIN UIT ROTTERDAM

Sanne’s missie is om fermentatie weer een plek te geven in de keuken thuis. Fermenteren is leuk om te doen, levert bijzondere en smaakvolle producten op, voorkomt voedselverspilling en ondersteunt je immuunsysteem en je mentale gezondheid. Een win-win dus voor jou en de natuur.

Handig...!

meer recepten

Starter van gefermenteerde knoflooktenen

Starter van gefermenteerde knoflooktenen

Starter van gefermenteerde knoflooktenen Maak een starter van gefermenteerde knoflooktenen om je fermentatie mee op te starten. Mocht je een groente fermentatiestarter willen maken, dan kan dat bijvoorbeeld van knoflooktenen. De teentjes kun je na de fermentatie als...

Lees meer

artikelen

Traditionele zuivelculturen: levend erfgoed

Traditionele zuivelculturen: levend erfgoed

Hoe yoghurt en traditionele zuivelculturen al eeuwenlang voortbestaan Wanneer mensen verhuizen,  vrijwillig of gedwongen,  gaan veel tastbare zaken mee, maar ook levende culturen. Soms onbedoeld, maar soms ook -zeker vroeger- bewust. In de wereld van zuivelculturen...

Lees meer
Waarom is kimchi gezond?

Waarom is kimchi gezond?

Kimchi is een traditioneel Koreaans gerecht van gefermenteerde groenten. Het wint wereldwijd aan populariteit. Nog leuker (en lekkerder!) is de kimchi als je hem zelf maakt. Met RotPot Kimchi is dat bovendien appeltje-eitje. Maar wat maakt kimchi nu zo gezond?​ 1....

Lees meer