Over Sanne

“Het proces waarbij een ingrediënt door toedoen van micro-organismen transformeert tot iets totaal anders vind ik bijna magisch!”

Hoewel ik opgroeide met een moestuin bracht ik vanaf mijn tienerjaren de meeste tijd door in de stad. Het groen is altijd blijven lonken, maar in plaats van de stad uit te vluchten, breng ik het groen liever in mijn keuken.

Ik woon en werk tussen de hoogbouw en geniet van de energie, de cultuur en de mensen in de stad. Maar fermenteren geeft nodige balans. De rust, aandacht en de verbinding met de natuur zorgen voor een gezond tegenwicht. Met mijn voeten op het asfalt en mijn handen in de kool. Zoiets. 

Wil jij leren fermenteren en gezonder, lekkerder en duurzamer gaan eten? Dan help ik je graag op weg.

Regelmatig worden we wakker geschud door misstanden in de voedsel keten.

Van paardenvlees in gehaktballetjes tot mensenhaar in brood.

Gelukkig hebben we allemaal genoeg te eten, maar hoe kan het dat er zo veel dingen scheef zitten in ons voedselsysteem? We gebruiken te veel water voor de teelt van avocado’s, we kappen te veel bossen om soja te laten groeien om de koeien te voeden die in onze hamburgers verdwijnen. De kilometers die we maken en het gas dat verstookt wordt om ons jaarrond van exotische soorten te voorzien valt niet meer te verantwoorden.

Een groot deel van de Westerse bevolking heeft overgewicht, gooit tonnen eten weg en kampt met welvaartsziekten, terwijl een ander deel lijdt aan ondervoeding. De biodiversiteit neemt af en de bodem raakt uitgeput terwijl de voedingswaarde van de groente uit die bodem afneemt. De gewassen zijn steeds kwetsbaarder en de boer heeft steeds meer gewasbeschermingsmiddelen nodig om zijn oogst zeker te stellen.

Ik wil de wereld niet zo achterlaten voor mijn kinderen en zie onszelf er ook niet gezonder op worden. Dat moet anders, maar wat kan ík doen?

Ik ging op zoek. Waar komt ons eten vandaan? Hoe groeit het of hoe wordt het gemaakt? Hoe kan ik gezond eten zonder de aarde uit te putten?

Op zoek naar de antwoorden ontdekte ik dat de lekkerste en gezondste etenswaren gemaakt worden door schimmels, gisten en bacteriën: door fermentatie! Een oude conserveringstechniek die zorgt dat je minder hoeft weg te gooien, terwijl de voedingswaarde en smaak toenemen. Dat is toch magisch? 

Sindsdien verzorg ik als een ware boerin de zwammen, korrels, desem en andere culturen die mijn kasten bevolken. Een levende keuken dus. En ik alleen maar enthousiaster geworden. Fermenteren laat je met al je zintuigen ervaren hoe geniaal de ecosystemen in elkaar steken waar we deel van uitmaken.

Kom jij kennis maken met de wondere wereld van de microben?

Wat je verder (niet) wilde weten:

 • Van mijn moeder erfde ik een gunstig microbioom: mijn handbacteriën maken heel lekkere kimchi! De koreanen noemen dat son-mat (kimchi-hand).
 • Ik ben een luie kok. Het mooie van fermentatie is: micro-organismen doen het meeste werk. Ik kom er dus mee weg.
 • Nee, mijn kinderen lusten geen zuurkool. De opvoeding is (nog) niet volledig geslaagd.
 • Als kind wilde ik graag heks worden. Na 10 jaar kantoortuin aan de Amsterdamse Zuidas werd het fermenteren. Dat kwam toch nog in de buurt.

In de media

TV

Binnenstebuiten

TV

RTL Nieuws

TV

Brandpunt Plus

TV

TV Rijnmond

Stadstuinieren

December, 2018

Smaakmag

2021

Voor de wereld van morgen

2017

Delicious Magazine

2018

ELLE Eten

Over mij als spreker

Als het gaat over fermenteren en hoe we daarmee het voedselsysteem en onze gezondheid daarmee kunnen verbeteren, dan ga ik áán. Ook vertel ik graag over purpose-driven ondernemen en over voedsel produceren in de korte keten.

Ik heb een duidelijke missie en geloof in wat ik doe. Mijn woorden en daden komen recht uit mijn hart en dat voel je!

Ik vertel mijn verhaal tijdens inspiratiedagen en trendtours, geef demo’s of lezingen. Online, offline en in verschillende media. 

 • Lecture Deep dive & dialogue with transformative entrepreneurs in the Dutch Food system (EUR/Drift Transition Academy)
 • Panellid Week van VMT (Vakblad voedingsmiddelenindustrie)

Samenwerken met mij?

Ik geloof in de kracht van verbinden en synergie. 1 plus 1 is drie, zeg maar. Vind jij ook dat fermentatie weer een plek zou moeten hebben in elke keuken? Laten we dan samenwerken! Dat kan op meerdere manieren >>
Retail

Heb je een winkel en wil je RotPot opnemen in het assortiment? Vraag dan de prijslijst en voorwaarden op.

Of meld je via onderstaande knop aan bij Faire en krijg een RotPot shoptegoed cadeau:

Lezingen, Workshops & Events

Op aanvraag verzorg ik inspirerende demo’s, lezingen of workshops op maat.

Online

Heb je website, blog, insta-account of ander platform met duidelijke raakvlakken met fermentatie? Zoals over moestuinieren, natuurlijke voeding, darmgezondheid, duurzaam of zelfvoorzienend leven? En heb je ideeën voor een mogelijke samenwerking? Laat me dat dan vooral weten en doe me een leuk voorstel.

Educatie

Met mijn achtergrond als trainer en adviseur en help ik jullie school of instelling bij het ontwikkelen en uitvoeren van een lesprogramma rondom voeding en/of fermentatie. Ik werkte eerder onder andere voor Libanon Lyceum Rotterdam, ROC Novacollege Haarlem, Stichting Campus010, TU Delft (Unit Sports & Culture) en Hogeschool van Amsterdam/ The Green Living Lab.

Onderzoek & Ontwikkeling

Wil jouw bedrijf of afdeling een product of dienst ontwikkelen waarbij fermentatie een rol speelt? Of inspiratie komen opdoen? Ik denk graag mee over de mogelijkheden.

 • Brainstorm Fermented Foods Session (Unilever)
 • Ontwikkeling GIRA-handboek: Hulpmiddel in het opstellen en begrijpen van je HACCP-plan. Voor de kleine korte keten producent (i.s.m. Hogeschool InHolland en Voedselfamilies Provincie Zuid-Holland)
 • Onderzoek Schimmel’kaas’ voor Low Food Lab: Okara i.o.v. Manenwolfs Foodlab

Verkoop punten

Nederland

Amersfoort

Het Lokaal

Amsterdam

Artis/ Micropia

De Kiosk (DPG Media)

Hoogstins

Mud in May

Thulls Deli

Arnhem

Loopvis

Culemborg

De Familiefabriek

Delft

Dille & Kamille

Ekoplaza

Voorlopig

Deventer

Hoge Ramen

Doetinchem

Eetwinkel Van Mien

Eindhoven

Harlingen

Karsten Wonen

Hoorn

Clevers Conceptstore

Muiden

Comfy Stuff

Nijmegen

Rotterdam

Het Duurzame Warenhuis

Ekoplaza

Flowers&Sours

Gimsel

Stedelijk Museum Schiedam

Studio Unfolded

Support Your Locals 010

Voorlopig

Utrecht

 

Wageningen

E&Co

 

Wat in het vat zit

Zierikzee

Boekhandel De Vries

Zutphen

Geluksvogels

België

Antwerpen

Rewind

Beringen

Lab F05 

(Atelier Gwen Rotsaert)

Gent

Knol & Kool

L’AmuZette

Supergoods

Mechelen

Supergoods

Contact

Stuur me een mail met je vraag en gegevens, dan neem ik binnen enkele dagen contact op.

  Veelgestelde vragen

  Je wordt de Fermentatie koningin genoemd, waarom?

  Die geuzennaam dank ik aan een reddingsactie die ik met een aantal andere kleine voedselondernemers in de stad opzette om 60 ton overtollige witte kool van de onderschoffeldood te redden door er met een paar honderd Rotterdammers zuurkool van te maken. Stond ik daar, op een appelkistje, met een megafoon in mijn handen en een kerstmuts op mijn hoofd een snelcursus fermenteren te geven. Met fermentatiekoningin ben ik eigenlijk nog goed weggekomen.

  Wat is er zo leuk aan fermenteren?

  Het proces waarbij een ingrediënt door het toedoen van micro-organismen transformeert tot iets totaal anders vind ik magisch. Ik loop elke dag langs de vele potjes en vaten, te kijken naar bellen, verkleuringen, te ruiken aan het ontsnappende gas. Door die verwondering ga je vanzelf wel een keer nadenken over de herkomst van je eten, en hoe knap de natuur het eigenlijk allemaal regelt. Ik denk dat een beetje meer respect voor de natuur helpt bij het maken van duurzamere keuzes. En als bonus heb je ook nog eens iets lekkers op tafel. Gefermenteerde producten zijn rijk aan smaak, je vindt ze niet voor niets vaak in delicatessenzaken, en vaak ook nog heel gezond!

  Ben je nog steeds bezig met Ferme Kolen en zo ja: wat doe/maak je daarvoor?

  Ferme Kolen bestaat nu 8 jaar. Onder die naam hebben al vele experimenten het levenslicht gezien. Vaak werk ik samen met een boer en bekijk ik hoe ik de oogst uit dat seizoen tot iets lekkers kan verwerken. Maar naast de seizoensgebonden pickels (tafelzuren), blijft zuurkool toch wel echt een favoriet. Je kunt ‘m niet vergelijken met het slappe zakje uit de supermarkt. Smaakvol gekruid en met een stevige crunch vind ik KRAUT een betere naam en hoop ik mensen te verleiden om zuurkool een tweede kans te geven. Weg uit het muffige hoekje, niet alleen in de stamp maar als veelzijdige smaakmaker bij bijna elk gerecht. Sinds 2021 werk ik samen met Cornelis Mosselman. Zijn innovatieve manier van telen verdient een podium. Zijn website en vlogs vind je op www.vooruitboeren.com. Heel interessant om te volgen! Zijn kool en verhaal, mijn techniek en kruidering samen in een pot, via de korte keten direct naar de consument. Consumenten hebben meer invloed dan zij denken! Door te kiezen voor een product waar zij vertrouwen in hebben, steunen ze heel direct de maker en de boer.

  Waar/hoe zet ik mijn eerste stappen op het gebied van fermenteren (voor al die mensen die denken dat het moeilijk of eng is)?

  Fermenteren is niet moeilijk, maar het werken met micro-organismen vinden de meeste mensen wel spannend. We zien ze vooral als onze vijanden, terwijl veruit de meeste bacteriën en zeker de soorten waarmee we fermenteren, hartstikke nuttig werk doen. Dat neemt niet weg dat je wel een paar basisregels moet volgen wil je veilig fermenteren. Die kun je leren tijdens een workshop (tijdens corona ook veel online te vinden). Om mensen thuis te helpen ontwikkelde ik de RotPot. Een complete kit waarmee je in een aantal stappen zelf leert fermenteren en je eigen zuurkool, kimchi of drankjes maakt.

  ×

  Hi!

  Klik hieronder op mijn foto om een bericht te sturen via WhatsApp!

  ×