Snelle Zuurkool met Ui en Komijn. Voor wie veel smaak wil maar weinig geduld heeft.

door | mrt 24, 2022 | Uncategorized

Omdat spitskool minder harde vezels bevat dan witte kool -meestal het basisingrediënt voor zuurkool- fermenteert deze sneller. Prima geschikt voor de wat ongeduldige zuurkoolfan. En omdat de spitskool in het voorjaar weer vers van het land komt, is dit recept leuk om dan te maken. De spitszuurkool is lekker fris door een salade.

Nodig:

 • 1 spitskool in fijne reepjes
 • 1 ui in ringen
 • 1-2 theelepels komijn
 • 2% zout
 • Een RotPot of andere fermentatiepot met waterslot van ongeveer 1 liter

Meng de ui, spitskool en komijn in een mengkom. Weeg de inhoud van de kom en voeg 2% zout toe (dus 15 gram op 750 gram groente). Volg verder de algemene instructies hieronder. Je zuurkool is na een week of 2 tot 4 klaar.

Aan de slag!

 1. Verwijder de buitenste bladeren van de kool en leg ze even apart.
 2. Snijd de kool in kwarten en verwijder de harde kern en onderkant.
 3. Rasp de stukken kool in dunne reepjes met een mandoline of snijd ze fijn met een scherp mes. Snijd de ui in ringen.
 4. Doe de kool en ui in een grote kom en voeg het zout en de komijn toe.
 5. Knijp en kneus het koolmengsel met beide handen. De kool laat na een kleine 10 minuten vocht los. Kneed door totdat je er flink wat vocht uit kunt knijpen.
 6. Doe het koolmengsel met al het vocht beetje bij beetje in de RotPot.
 7. Duw het mengsel met je vuist steeds goed aan totdat alle lucht er tussenuit is en de kool onder zijn eigen vocht komt te staan. Snijd een bewaard koolblad op maat van de pot op de kool en duw die eveneens helemaal onder vocht (ook de randjes!). Als je te weinig vocht hebt en je groente niet goed ondergedompeld blijft, kan er gerust een scheut kraanwater bij. Eventueel kun je de kool verzwaren met een zakje steentjes of een zakje water met een lepel zout. Gebruik food safe plastic, glas of aardewerk.
 8. Duw de deksel op de pot. Haal het rode dopje van het waterslot en vul het buisje tot halverwege de bollen met kraanwater.
 9. Duw het dopje er weer op en steek het waterslot ongeveer een centimeter door het gat in de deksel. Laat de kool 2 tot 4 weken fermenteren op koele kamertemperatuur, buiten direct zonlicht.  
 10. Haal de deksel met het waterslot van de pot en proef de zuurkool. Gebruik een schone vork. Is de smaak nog niet naar wens? Doe de deksel met het waterslot er weer op en laat de kool verder fermenteren.

Is de smaak naar je zin? Bewaar de zuurkool in de RotPot of in andere luchtdichte bakjes of zakjes in de koelkast tot het moment waarop je hem wilt eten.

Wil je wat meer variëren met groenten en kruiden? Koop dan een krautmix abonnement. dan ontvang je per post een setje kruidenmixen met bijpassende recepten van het betreffende seizoen.

DE FERMENTATIE KONINGIN UIT ROTTERDAM

Sanne’s missie is om fermentatie weer een plek te geven in de keuken thuis. Fermenteren is leuk om te doen, levert bijzondere en smaakvolle producten op, voorkomt voedselverspilling en ondersteunt je immuunsysteem en je mentale gezondheid. Een win-win dus voor jou en de natuur.

Meer lekkere Recepten

Hoeveel zout toevoegen bij het fermenteren van groente?

Hoeveel zout toevoegen bij het fermenteren van groente?

ZOUT Zout is een essentieel ingrediënt als je groente wilt fermenteren. Zout doodt ongewenste micro-organismen, geeft smaak, onttrekt het water uit je groente (of fruit) en kan ervoor zorgen dat de fermentatie niet te snel verloopt. Als je te weinig zout gebruikt, kan...

Waterkefir maken: het basisrecept

Waterkefir maken: het basisrecept

Basisrecept waterkefir Waterkefir wint aan populariteit en dat is niet zo gek. Waterkefir is heerlijk fris, van nature bruisend, bevat veel minder suiker dan populaire frisdranken en kan bijdragen aan een goede darmwerking. De korrels zijn te koop maar kun je ook wel...

Zuivelculturen: zelf zuivel fermenteren

Zuivelculturen: zelf zuivel fermenteren

10 Zuivelculturen waar je nog nooit van gehoord hebt! Van yoghurt tot filmyolk Nederlanders eten graag yoghurt. Yoghurt is ingedikte, verzuurde melk waar in elk geval Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus en Streptococcus salivarius subsp. thermophilus aan zijn...

×

Hi!

Klik hieronder op mijn foto om een bericht te sturen via WhatsApp!

×