• Over Sanne
  • Zakelijk
  • Contact
0 items
Keukenboeren
  • Home
  • Over fermenteren
  • RotPot
  • Workshops
  • Shop
    • RotPot
    • Workshops & events
Selecteer een pagina
  • Home
  • 5
  • Uncategorized
  • 5
  • Snelle Zuurkool met ui en komijn

Snelle Zuurkool met ui en komijn

24 03 2022 | Uncategorized

Omdat spitskool minder harde vezels bevat dan witte kool -meestal het basisingrediënt voor zuurkool- fermenteert deze sneller. Prima geschikt voor de wat ongeduldige zuurkoolfan. En omdat de spitskool in het voorjaar weer vers van het land komt, is dit recept leuk om dan te maken. De spitszuurkool is lekker fris door een salade.

Nodig:

  • 1 spitskool in fijne reepjes
  • 1 ui in ringen
  • 1-2 theelepels komijn
  • 2% zout
  • Een RotPot of andere fermentatiepot met waterslot van ongeveer 1 liter

Meng de ui, spitskool en komijn in een mengkom. Weeg de inhoud van de kom en voeg 2% zout toe (dus 15 gram op 750 gram groente). Volg verder de algemene instructies hieronder. Je zuurkool is na een week of 2 tot 4 klaar.

Aan de slag!

  1. Verwijder de buitenste bladeren van de kool en leg ze even apart.
  2. Snijd de kool in kwarten en verwijder de harde kern en onderkant.
  3. Rasp de stukken kool in dunne reepjes met een mandoline of snijd ze fijn met een scherp mes. Snijd de ui in ringen.
  4. Doe de kool en ui in een grote kom en voeg het zout en de komijn toe.
  5. Knijp en kneus het koolmengsel met beide handen. De kool laat na een kleine 10 minuten vocht los. Kneed door totdat je er flink wat vocht uit kunt knijpen.
  6. Doe het koolmengsel met al het vocht beetje bij beetje in de RotPot.
  7. Duw het mengsel met je vuist steeds goed aan totdat alle lucht er tussenuit is en de kool onder zijn eigen vocht komt te staan. Snijd een bewaard koolblad op maat van de pot op de kool en duw die eveneens helemaal onder vocht (ook de randjes!). Als je te weinig vocht hebt en je groente niet goed ondergedompeld blijft, kan er gerust een scheut kraanwater bij. Eventueel kun je de kool verzwaren met een zakje steentjes of een zakje water met een lepel zout. Gebruik food safe plastic, glas of aardewerk.
  8. Duw de deksel op de pot. Haal het rode dopje van het waterslot en vul het buisje tot halverwege de bollen met kraanwater.
  9. Duw het dopje er weer op en steek het waterslot ongeveer een centimeter door het gat in de deksel. Laat de kool 2 tot 4 weken fermenteren op koele kamertemperatuur, buiten direct zonlicht.  
  10. Haal de deksel met het waterslot van de pot en proef de zuurkool. Gebruik een schone vork. Is de smaak nog niet naar wens? Doe de deksel met het waterslot er weer op en laat de kool verder fermenteren.

Is de smaak naar je zin? Bewaar de zuurkool in de RotPot of in andere luchtdichte bakjes of zakjes in de koelkast tot het moment waarop je hem wilt eten.

Wil je wat meer variëren met groenten en kruiden? Koop dan een krautmix abonnement. dan ontvang je per post een setje kruidenmixen met bijpassende recepten van het betreffende seizoen.

DE FERMENTATIE KONINGIN UIT ROTTERDAM

Sanne’s missie is om fermentatie weer een plek te geven in de keuken thuis. Fermenteren is leuk om te doen, levert bijzondere en smaakvolle producten op, voorkomt voedselverspilling en ondersteunt je immuunsysteem en je mentale gezondheid. Een win-win dus voor jou en de natuur.

Meer over Sanne

Meer lekkere Recepten

Voorbeeld bericht

Voorbeeld bericht

2022

  • Bestellingen worden binnen 2 tot 4 werkdagen geleverd
  • Betalen kan veilig met iDeal en Paypal
  • Klopt er iets niet? Sanne zoekt met jou naar een oplossing
  • Ziek? Tijdens de pandemie wordt jouw deelname kosteloos verplaatst
  • Stel je fermentatievraag via Whatsapp
  • Gratis toegang tot de RotPot Telegramgroep
  • Volgen
  • Volgen
  • Volgen
Shop

Shop alles

Workshops

RotPot

Ingrediënten

Boeken

Materialen

Over ons

Over Sanne

Over Fermenteren

Recepten

Info

Klantenservice

Veelgestelde vragen

Algemene voorwaarden

Privacybeleid

Contact

Account

© 2010 - 2022 Ferme Kolen   |  Website door Maaike Maakt Merken
Cookies, lekker!
Keukenboeren gebruikt cookies om zo'n goed mogelijke website te tonen!
Functioneel Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}
×

Hi!

Klik hieronder op mijn foto om een bericht te sturen via WhatsApp!

Sanne-Marije Zwart
Keukenboeren Sanne-Marije Zwart

Het kan zijn dat ik in de keuken sta, maar ik stuur je zo snel mogelijk een bericht terug!

×