Waterkefir maken: het basisrecept

door | sep 2, 2022 | Uncategorized

Basisrecept waterkefir

Waterkefir wint aan populariteit en dat is niet zo gek. Waterkefir is heerlijk fris, van nature bruisend, bevat veel minder suiker dan populaire frisdranken en kan bijdragen aan een goede darmwerking. De korrels zijn te koop maar kun je ook wel gratis vinden via forums op internet, of op facebook. Ook bij Keukenboeren in Rotterdam kun je de korrels voor een klein bedrag (voor het potje) afhalen.

Het basisrecept voor waterkefir is vrij eenvoudig. De fermentatie verloopt in twee stappen: eerst fermenteer je de basiskefir, daarna voeg je extra smaak en bubbels toe in de fles.

 

Nodig:

  • 50 gram waterkefirkorrels
  • 500 ml water
  • 40 gram rietsuiker of kristalsuiker
  • 1 of 2 vijgen
  • schijfje biologische citroen

Doe het water in een literpot en roer de suiker erdoorheen tot die is opgelost. Voeg de vijgen toe en daarna de kefirkorrels. Tot slot voeg je nog een schijfje citroen toe. Laat 2 dagen op kamertemperatuur staan met een los deksel erop. Vliegjes mogen er niet in, maar overtollig gas moet er wel uit kunnen.

Na twee dagen zeef je de ingrediënten uit het water. Dit is je waterkefir. Giet de waterkefir in een fles en voeg een smaakmaker toe (fruit, sap, siroop, kruidenthee) met evt een beetje suiker (als dat niet al in je smaakmaker zit). Laat nog 1 dag op het aanrecht staan. Houd de druk in de gaten en/of gebruik plastic.

Vervang de vijgen en de citroen door verse en begin opnieuw.

 

DE FERMENTATIE KONINGIN UIT ROTTERDAM

Sanne’s missie is om fermentatie weer een plek te geven in de keuken thuis. Fermenteren is leuk om te doen, levert bijzondere en smaakvolle producten op, voorkomt voedselverspilling en ondersteunt je immuunsysteem en je mentale gezondheid. Een win-win dus voor jou en de natuur.

Meer lekkere Recepten

Hoeveel zout toevoegen bij het fermenteren van groente?

Hoeveel zout toevoegen bij het fermenteren van groente?

ZOUT Zout is een essentieel ingrediënt als je groente wilt fermenteren. Zout doodt ongewenste micro-organismen, geeft smaak, onttrekt het water uit je groente (of fruit) en kan ervoor zorgen dat de fermentatie niet te snel verloopt. Als je te weinig zout gebruikt, kan...

Zuivelculturen: zelf zuivel fermenteren

Zuivelculturen: zelf zuivel fermenteren

10 Zuivelculturen waar je nog nooit van gehoord hebt! Van yoghurt tot filmyolk Nederlanders eten graag yoghurt. Yoghurt is ingedikte, verzuurde melk waar in elk geval Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus en Streptococcus salivarius subsp. thermophilus aan zijn...

Giardiniera. De Lekkerste Pickle uit jouw Moestuin!

Giardiniera. De Lekkerste Pickle uit jouw Moestuin!

Giardiniera, een persoonlijke favoriet
Staat het in je moestuin? Gooi het er dan maar in! Alles mag zo’n beetje in deze gefermenteerde moestuinpickle. Ook ideaal dus om je groenterestjes weg te werken, mocht je niet zo gelukkig zijn (dit laatste gaat nog steeds over die moestuin).

×

Hi!

Klik hieronder op mijn foto om een bericht te sturen via WhatsApp!

×