Gochugaru: de essentie van de Koreaanse kimchi

door | jun 13, 2024 | Artikelen

Gochu…watte?!

Gochugaru! 🌶️✨ Ben je een liefhebber van kimchi of gewoon dol op pittige gerechten? Dan is gochugaru een must-have in jouw voorraadkast! 😍

 

Wat is Gochugaru?

Gochugaru is een traditioneel Koreaans peperpoeder gemaakt van gedroogde rode pepers. Het wordt al eeuwenlang gebruikt in Korea om gerechten een heerlijke pittige en licht rokerige smaak te geven.

Grappig, want voordat Portugese handelaren er in de 16e eeuw de rode pepers introduceerden, werd de Koreaanse keuken juist gekenmerkt door milde smaken. De pepers vonden daarna snel hun weg naar bijna elk aspect van de Koreaanse keuken, en gochugaru werd een onmisbaar ingrediënt, vooral in kimchi.

 

Hoe wordt Gochugaru gemaakt?

Na de oogst worden de rode pepers in de zon gedroogd. Daarna worden de pepers grof gemalen tot een poeder. Gochugaru wordt vaak beschreven als licht rokerig. De smaak komt alleen niet van een rookproces, maar van de specifieke soort pepers die worden gebruikt en hun natuurlijke droogproces.

Hoewel Spaanse pepers ook voor pittigheid zorgen, verschillen ze van gochugaru in smaak en textuur. Spaanse pepers zijn meestal fijner gemalen en hebben een scherpere, meer directe hitte. Gochugaru daarentegen heeft een grovere textuur en biedt een complexe smaakprofiel met een subtiele zoetheid en fruitige tonen, die je niet in Spaanse pepers vindt. Dit maakt gochugaru essentieel voor het verkrijgen van die authentieke Koreaanse smaak in je gerechten.

 

Toepassing van Gochugaru

Gochugaru is vooral beroemd als de belangrijkste smaakmaker in kimchi. Daarnaast kun je het gebruiken in soepen, marinades, sauzen en zelfs als topping voor pizza’s en salades. Het voegt niet alleen pit toe, maar ook een diepe, complexe smaak. 🌶️🍲

 

Je vindt gochugaru natuurlijk in de RotPot kimchimix, als onderdeel van de RotPot Kimchi (ook los na te bestellen). Maar voor echte gochugarufans zijn nu ook de kilozakken weer verkrijgbaar via onze webshop op keukenboeren.nl.

DE FERMENTATIE KONINGIN UIT ROTTERDAM

Sanne’s missie is om fermentatie weer een plek te geven in de keuken thuis. Fermenteren is leuk om te doen, levert bijzondere en smaakvolle producten op, voorkomt voedselverspilling en ondersteunt je immuunsysteem en je mentale gezondheid. Een win-win dus voor jou en de natuur.

Handig...!

meer artikelen

Waarom is kimchi gezond?

Waarom is kimchi gezond?

Kimchi is een traditioneel Koreaans gerecht van gefermenteerde groenten. Het wint wereldwijd aan populariteit. Nog leuker (en lekkerder!) is de kimchi als je hem zelf maakt. Met RotPot Kimchi is dat bovendien appeltje-eitje. Maar wat maakt kimchi nu zo gezond?​ 1....

Lees meer
Tips voor een happy zuurdesemstarter

Tips voor een happy zuurdesemstarter

Mijn zuurdesemstarter heet BepBep is niet erg veeleisend maar heeft wel zo haar voorkeuren. Wil je haar gelukkig houden, houd je dan aan de onderstaande adviezen:  Geef haar een schoon en fleurig hoofddoekje van kaasdoek o.i.d. zodat ze goed kan ademen. In de...

Lees meer

recepten

Starter van gefermenteerde knoflooktenen

Starter van gefermenteerde knoflooktenen

Starter van gefermenteerde knoflooktenen Maak een starter van gefermenteerde knoflooktenen om je fermentatie mee op te starten. Mocht je een groente fermentatiestarter willen maken, dan kan dat bijvoorbeeld van knoflooktenen. De teentjes kun je na de fermentatie als...

Lees meer
Giardiniera. De lekkerste pickle uit jouw moestuin!

Giardiniera. De lekkerste pickle uit jouw moestuin!

Giardiniera, een persoonlijke favoriet
Staat het in je moestuin? Gooi het er dan maar in! Alles mag zo’n beetje in deze gefermenteerde moestuinpickle. Ook ideaal dus om je groenterestjes weg te werken, mocht je niet zo gelukkig zijn (dit laatste gaat nog steeds over die moestuin).

Lees meer