Gember-kurkumahoning fermenteren. Voor extra power in de winter!
Gember, kurkuma en honing…. Alle ingrediënten zijn op zichzelf al echte immuunboosters, laat staan gefermenteerd! Voel je een verkoudheid opkomen? Of ben je zó verkleumd dat je het nooit meer warm lijkt te krijgen? Dan is dit mijn tip voor jou! Niet moeilijk, lang houdbaar en multi-toepasbaar.
Powerfood
Ik heb geen onderzoek gedaan maar mijn keukenboerenverstand en mijn ervaring zegt dat je dit met recht powerfood mag noemen. Daarom maak ik dit verwarmende goedje aan het begin van elke winter opnieuw. Zodra ik ook maar een huisgenoot met een snotneus zie of een kuchje hoor, gebruik ik het goedje om erger te voorkomen. En als het dan toch niet echt lijkt te helpen is dat niet zo erg, want het is ook nog enorm lekker. Met dit recept kun je zelf aan de slag!
Wat heb je nodig?
2 lekker grote gemberknollen
2 verse kurkumaknolletjes
1 pot rauwe honing
1 tl gemalen zwarte peper
handschoenen en een grove rasp
jampot
Ingrediënten: liefst van dichtbij
Liefst onbespoten of bio gember en kurkuma. Verse teentjes vind je o.a. bij Ekoplaza of Gimsel, maar ook bij de Lidl!), de micro-organismen op de schil helpen een handje mee, anders de schil verwijderen. Gember is tegenwoordig ook vers uit Nederland te krijgen, o.a. via Rechtstreex (Rotterdam, Delft, Den Haag, Utrecht). Honing koop ik het liefst van de lokale imker: grote kans dat die nog wilde gisten bevat! Ik neem zelf het liefst honing van voorgaand voorjaar, in de hoop dat ik daar mijn hooikoorts (boompollen) mee kan voorkomen. Dat is een tip van oma. Ik heb ook hier nog geen bewijs voor kunnen vinden. Maar baat het niet dan schaadt het niet. Mijn oma heeft trouwens wel vaker achteraf gelijk gekregen.
Hoe fermenteer je het?
Rasp de gember en kurkuma grof. Meng met de peper. Doe het mengsel en het vocht wat door het raspen uit de gember is gekomen in een pot. Giet de honing erover totdat alles onder de honing staat. Roer twee weken lang een tot twee keer per dag door. Houd de randen van de pot schoon en verwijder uitsteeksels.
Door de suiker komt er in de loop van de dagen steeds meer vocht uit de gember en kurkuma. De gisten en bacteriën in de honing worden daardoor geactiveerd en de fermentatie komt op gang. Er kunnen kleine belletjes ontstaan. Vanwege de suikers en beperkte vocht verloopt de fermentatie wat trager. Daarom is het belangrijk om de pot de eerste weken lekker warm te zetten, liefst rond 20 graden Celsius.
De gemberkurkumahoning is na een week of twee klaar en kan gebruikt worden voor je kurkumalatte, een onverdunde lepel bij beginnende keelpijn, door de yoghurt, thee of marinade enzovoort. De pot kan enkele maanden en eventueel buiten de koelkast bewaard worden.
Tips
Het recept is eenvoudig te vermeerderen, de verhoudingen zijn niet zo belangrijk, zo lang je alle gember en kurkuma maar onder de honing kunt zetten. Je kunt de kurkuma en peper ook weglaten.
Vanwege de lange bewaartijd is het handig om goed te noteren wat je gedaan hebt en wanneer. Ik maak dit ferment zelf maar 1x per jaar en pak daarom altijd mijn notities van afgelopen keren er even bij. Superfijn dat ik nu mijn RotLog Fermentatielogboek heb, met alle recepten, resultaten én de verbeterpunten voor de volgende keer bij elkaar. Lijkt het je wat? Vraag ‘m aan de kerstman of bestel gewoon lekker voor jezelf!