Alles mag zo’n beetje in deze gefermenteerde moestuinpickle. Staat het in je moestuin? Gooi het er dan maar in! Ook ideaal dus om je groenterestjes weg te werken, mocht je niet zo gelukkig zijn (dit laatste gaat nog steeds over die moestuin).
Giardiniera ken je mogelijk uit de koelvitrine met antipasti bij de Italiaanse traiteur. Meestal op olie of azijn, maar minstens net zo lekker gefermenteerd. Dat moet je dan dus wel nog even zelf doen. Met extra vitaminen en probiotica als bonus voor je buik.
Ik maak ‘m graag en vaak, en altijd net een beetje anders. Maar de basis is bloemkool met paprika, een pepertje, worteltje en verse kruiden. En een goeie teen knoflook. Ik vind eigenlijk alle groentefermentaties met goed veel knoflook erin lekker. Maar dat terzijde.
Ingrediënten:
1 bloemkool
1 wortel
1 ui
1 jalapeno (peper)
1 puntpaprika
1 stengel bleekselderij
2 grote tenen knoflook
1 blad laurier
een paar takjes verse tijm
zeezout
Tover je moestuinoogst om in Giardiniera:
Snijd alle groenten in ‘bite size’ stukken, de bloemkool in roosjes. Los 35 gram zout op in een liter warm water en laat dit afkoelen. Doe de gesneden groenten in een pot met waterslot (ik ben niet geheel toevallig erg fan van de RotPot) en vul de pot met zoutoplossing tot al je groente onder water staat. Vergeet niet je waterslot te vullen (ja heus, dat kan de beste overkomen) en zet de groenten 4 tot 7 dagen op kamertemperatuur. Als je actie hebt gezien kun je daarna gaan ruiken en proeven. Vind je hem goed? Zet dan koud. Serveer als bijgerecht, doet het -hoe verrassend- erg goed bij een Italiaanse schotel. Je giardiniera blijft weken tot maanden goed.