Snelle zuurkool met ui en komijn

door | mrt 24, 2022 | Recepten

sit petri logo kb

Snelle zuurkool. Voor wie veel smaak wil maar weinig geduld heeft.

Omdat spitskool minder harde vezels bevat dan witte kool -meestal het basisingrediënt voor zuurkool- fermenteert deze sneller. Prima geschikt voor de wat ongeduldige zuurkoolfan. En omdat de spitskool in het voorjaar weer vers van het land komt, is dit recept leuk om dan te maken. De spitszuurkool is lekker fris door een salade.

Nodig:

  • 1 spitskool in fijne reepjes
  • 1 ui in ringen
  • 1-2 theelepels komijn
  • 2 tenen knoflook, geraspt
  • 2% zout
  • Een RotPot of andere fermentatiepot met waterslot, van ongeveer 1 liter

 

Aan de slag!

  1. Verwijder de buitenste bladeren van de spitskool en leg ze even apart.
  2. Snijd de kool in kwarten en verwijder de harde kern en onderkant.
  3. Snijd de stukken spitskool in dunne reepjes met een mandoline of snijd ze fijn met een scherp mes.
  4. Snijd de ui in ringen en rasp de knoflook. Doe alle groente in een grote kom
  5. Weeg de inhoud van de kom en voeg 2% zout toe (dus 15 gram op 750 gram groente).
  6. Knijp en kneus het koolmengsel met beide handen. De kool laat na een kleine 10 minuten vocht los. Kneed door totdat je er flink wat vocht uit kunt knijpen.
  7. Doe het koolmengsel met al het vocht beetje bij beetje in de RotPot.
  8. Duw het mengsel met je vuist steeds goed aan totdat alle lucht er tussenuit is en de kool onder zijn eigen vocht komt te staan. Vul de pot op deze manier tot ongeveer 3/4.
  9. Snijd een bewaard koolblad op maat van de pot op de kool en duw die eveneens helemaal onder vocht (ook de randjes!). Als je te weinig vocht hebt en je groente niet goed ondergedompeld blijft, kan er gerust een scheut kraanwater bij. Eventueel kun je de kool verzwaren met een zakje steentjes of een zakje water met een lepel zout.
  10. Vul het waterslot (indien van toepassing) en sluit de pot.
  11. Laat de kool 2 tot 4 weken fermenteren op koele kamertemperatuur, buiten direct zonlicht.
  12. Haal de deksel met het waterslot van de pot en proef de zuurkool. Gebruik een schone vork. Is de smaak nog niet naar wens? Doe de deksel met het waterslot er weer op en laat de kool verder fermenteren.

Is de smaak naar je zin? Bewaar de zuurkool in de RotPot of in andere luchtdichte bakjes of zakjes in de koelkast tot het moment waarop je hem wilt eten.

Wil je wat meer variëren met groenten en kruiden? Koop dan een krautmix abonnement. dan ontvang je per post een setje kruidenmixen met bijpassende recepten van het betreffende seizoen.

DE FERMENTATIE KONINGIN UIT ROTTERDAM

Sanne’s missie is om fermentatie weer een plek te geven in de keuken thuis. Fermenteren is leuk om te doen, levert bijzondere en smaakvolle producten op, voorkomt voedselverspilling en ondersteunt je immuunsysteem en je mentale gezondheid. Een win-win dus voor jou en de natuur.

Handig...!

meer recepten

Starter van gefermenteerde knoflooktenen

Starter van gefermenteerde knoflooktenen

Starter van gefermenteerde knoflooktenen Maak een starter van gefermenteerde knoflooktenen om je fermentatie mee op te starten. Mocht je een groente fermentatiestarter willen maken, dan kan dat bijvoorbeeld van knoflooktenen. De teentjes kun je na de fermentatie als...

Lees meer
Giardiniera. De lekkerste pickle uit jouw moestuin!

Giardiniera. De lekkerste pickle uit jouw moestuin!

Giardiniera, een persoonlijke favoriet
Staat het in je moestuin? Gooi het er dan maar in! Alles mag zo’n beetje in deze gefermenteerde moestuinpickle. Ook ideaal dus om je groenterestjes weg te werken, mocht je niet zo gelukkig zijn (dit laatste gaat nog steeds over die moestuin).

Lees meer

artikelen

Traditionele zuivelculturen: levend erfgoed

Traditionele zuivelculturen: levend erfgoed

Hoe yoghurt en traditionele zuivelculturen al eeuwenlang voortbestaan Wanneer mensen verhuizen,  vrijwillig of gedwongen,  gaan veel tastbare zaken mee, maar ook levende culturen. Soms onbedoeld, maar soms ook -zeker vroeger- bewust. In de wereld van zuivelculturen...

Lees meer
Waarom is kimchi gezond?

Waarom is kimchi gezond?

Kimchi is een traditioneel Koreaans gerecht van gefermenteerde groenten. Het wint wereldwijd aan populariteit. Nog leuker (en lekkerder!) is de kimchi als je hem zelf maakt. Met RotPot Kimchi is dat bovendien appeltje-eitje. Maar wat maakt kimchi nu zo gezond?​ 1....

Lees meer