Snelle zuurkool. Voor wie veel smaak wil maar weinig geduld heeft.
Omdat spitskool minder harde vezels bevat dan witte kool -meestal het basisingrediënt voor zuurkool- fermenteert deze sneller. Prima geschikt voor de wat ongeduldige zuurkoolfan. En omdat de spitskool in het voorjaar weer vers van het land komt, is dit recept leuk om dan te maken. De spitszuurkool is lekker fris door een salade.
Nodig:
- 1 spitskool in fijne reepjes
- 1 ui in ringen
- 1-2 theelepels komijn
- 2 tenen knoflook, geraspt
- 2% zout
- Een RotPot of andere fermentatiepot met waterslot, van ongeveer 1 liter
Aan de slag!
- Verwijder de buitenste bladeren van de spitskool en leg ze even apart.
- Snijd de kool in kwarten en verwijder de harde kern en onderkant.
- Snijd de stukken spitskool in dunne reepjes met een mandoline of snijd ze fijn met een scherp mes.
- Snijd de ui in ringen en rasp de knoflook. Doe alle groente in een grote kom
- Weeg de inhoud van de kom en voeg 2% zout toe (dus 15 gram op 750 gram groente).
- Knijp en kneus het koolmengsel met beide handen. De kool laat na een kleine 10 minuten vocht los. Kneed door totdat je er flink wat vocht uit kunt knijpen.
- Doe het koolmengsel met al het vocht beetje bij beetje in de RotPot.
- Duw het mengsel met je vuist steeds goed aan totdat alle lucht er tussenuit is en de kool onder zijn eigen vocht komt te staan. Vul de pot op deze manier tot ongeveer 3/4.
- Snijd een bewaard koolblad op maat van de pot op de kool en duw die eveneens helemaal onder vocht (ook de randjes!). Als je te weinig vocht hebt en je groente niet goed ondergedompeld blijft, kan er gerust een scheut kraanwater bij. Eventueel kun je de kool verzwaren met een zakje steentjes of een zakje water met een lepel zout.
- Vul het waterslot (indien van toepassing) en sluit de pot.
- Laat de kool 2 tot 4 weken fermenteren op koele kamertemperatuur, buiten direct zonlicht.
- Haal de deksel met het waterslot van de pot en proef de zuurkool. Gebruik een schone vork. Is de smaak nog niet naar wens? Doe de deksel met het waterslot er weer op en laat de kool verder fermenteren.
Is de smaak naar je zin? Bewaar de zuurkool in de RotPot of in andere luchtdichte bakjes of zakjes in de koelkast tot het moment waarop je hem wilt eten.
Wil je wat meer variëren met groenten en kruiden? Koop dan een krautmix abonnement. dan ontvang je per post een setje kruidenmixen met bijpassende recepten van het betreffende seizoen.













