Kimchi is een traditioneel Koreaans gerecht van gefermenteerde groenten. Het wint wereldwijd aan populariteit. Nog leuker (en lekkerder!) is de kimchi als je hem zelf maakt. Met RotPot Kimchi is dat bovendien appeltje-eitje. Maar wat maakt kimchi nu zo gezond?
1. Rijk aan gezonde melkzuurbacteriën
Door het fermentatieproces zit kimchi boordevol melkzuurbacteriën, zoals Lactobacillus. Deze bacteriën dragen bij aan een gezonde darmflora, wat belangrijk is voor een goede spijsvertering en een sterk immuunsysteem. Door regelmatig kimchi en andere gefermenteerde producten te eten versterk je dus je darmflora. Overigens gaat deze vlieger alleen op als je de kimchi niet verhit.
2. Versterkt het immuunsysteem
Een gezonde darmflora ondersteunt het immuunsysteem. Kimchi bevat daarnaast antioxidanten en vitamines die het lichaam helpen om infecties te bestrijden. Zeker in de koudere maanden kun je dus misschien wel een griepje of verkoudheid voorkomen door dagelijks wat kimchi te eten. De Koreanen zweren er in ieder geval bij.
3. Ondersteunt hartgezondheid
Sommige studies suggereren dat regelmatige consumptie van kimchi kan bijdragen aan het verlagen van het LDL-cholesterolgehalte, wat gunstig is voor de hartgezondheid.
4. Rijk aan voedingsstoffen
Kimchi is onder andere rijk aan vitamines A, B en C, calcium en ijzer. Deze voedingsstoffen zijn belangrijk voor diverse lichaamsfuncties, waaronder het behoud van gezonde botten en het ondersteunen van het energiemetabolisme.
5. Laag in calorieën
Met gemiddeld slechts 32 calorieën per 100 gram kun je kimchi gerust eten als je op je gewicht let.
6. Ontstekingsremmende eigenschappen
Veel moderne chronische ziekten worden (mede) veroorzaakt door chronische ontstekingen in het lichaam. Hoewel deze niet altijd te voorkomen zijn, denk aan luchtvervuiling of (onjuiste) voeding, kunnen antioxidanten en bio-actieve stoffen in kimchi helpen bij het verminderen ervan.
7. Mogelijke nadelen
Hoewel kimchi veel gezondheidsvoordelen biedt, is het belangrijk om op te merken dat het een hoog natriumgehalte heeft. Mensen met een hoge bloeddruk of zoutgevoeligheid eten beter niet te veel. Wil je de kimchi zelf zout-arm maken? Dat kan wel, maar onder bepaalde voorwaarden, aangezien zout voorkomt dat er ziekmakende micro-organismen in je kimchi groeien, wat belangrijk is voor de veiligheid van je kimchi.
Wil je meer leren over hoe je zelf veilig gezonde en overheerlijke kimchi maakt? Doe dan eens mee met een workshop Kimchi, Kraut & Pickles!












