Waarom is kimchi gezond?

door | mei 1, 2025 | Artikelen

Kimchi is een traditioneel Koreaans gerecht van gefermenteerde groenten. Het wint wereldwijd aan populariteit. Nog leuker (en lekkerder!) is de kimchi als je hem zelf maakt. Met RotPot Kimchi is dat bovendien appeltje-eitje. Maar wat maakt kimchi nu zo gezond?

1. Rijk aan gezonde melkzuurbacteriën

Door het fermentatieproces zit kimchi boordevol melkzuurbacteriën, zoals Lactobacillus. Deze bacteriën dragen bij aan een gezonde darmflora, wat belangrijk is voor een goede spijsvertering en een sterk immuunsysteem. ​Door regelmatig kimchi en andere gefermenteerde producten te eten versterk je dus je darmflora. Overigens gaat deze vlieger alleen op als je de kimchi niet verhit.

2. Versterkt het immuunsysteem

Een gezonde darmflora ondersteunt het immuunsysteem. Kimchi bevat daarnaast antioxidanten en vitamines die het lichaam helpen om infecties te bestrijden. ​Zeker in de koudere maanden kun je dus misschien wel een griepje of verkoudheid voorkomen door dagelijks wat kimchi te eten. De Koreanen zweren er in ieder geval bij.

3. Ondersteunt hartgezondheid

Sommige studies suggereren dat regelmatige consumptie van kimchi kan bijdragen aan het verlagen van het LDL-cholesterolgehalte, wat gunstig is voor de hartgezondheid.

4. Rijk aan voedingsstoffen

Kimchi is onder andere rijk aan vitamines A, B en C, calcium en ijzer. Deze voedingsstoffen zijn belangrijk voor diverse lichaamsfuncties, waaronder het behoud van gezonde botten en het ondersteunen van het energiemetabolisme.

5. Laag in calorieën

Met gemiddeld slechts 32 calorieën per 100 gram kun je kimchi gerust eten als je op je gewicht let.

6. Ontstekingsremmende eigenschappen

Veel moderne chronische ziekten worden (mede) veroorzaakt door chronische ontstekingen in het lichaam. Hoewel deze niet altijd te voorkomen zijn, denk aan luchtvervuiling of (onjuiste) voeding, kunnen antioxidanten en bio-actieve stoffen in kimchi helpen bij het verminderen ervan. 

7. Mogelijke nadelen

Hoewel kimchi veel gezondheidsvoordelen biedt, is het belangrijk om op te merken dat het een hoog natriumgehalte heeft. Mensen met een hoge bloeddruk of zoutgevoeligheid eten beter niet te veel. Wil je de kimchi zelf zout-arm maken? Dat kan wel, maar onder bepaalde voorwaarden, aangezien zout voorkomt dat er ziekmakende micro-organismen in je kimchi groeien, wat belangrijk is voor de veiligheid van je kimchi. 

Wil je meer leren over hoe je zelf veilig gezonde en overheerlijke kimchi maakt? Doe dan eens mee met een workshop Kimchi, Kraut & Pickles!

DE FERMENTATIE KONINGIN UIT ROTTERDAM

Sanne’s missie is om fermentatie weer een plek te geven in de keuken thuis. Fermenteren is leuk om te doen, levert bijzondere en smaakvolle producten op, voorkomt voedselverspilling en ondersteunt je immuunsysteem en je mentale gezondheid. Een win-win dus voor jou en de natuur.

Handig...!

meer artikelen

Tips voor een happy zuurdesemstarter

Tips voor een happy zuurdesemstarter

Mijn zuurdesemstarter heet BepBep is niet erg veeleisend maar heeft wel zo haar voorkeuren. Wil je haar gelukkig houden, houd je dan aan de onderstaande adviezen:  Geef haar een schoon en fleurig hoofddoekje van kaasdoek o.i.d. zodat ze goed kan ademen. In de...

Lees meer

recepten

Starter van gefermenteerde knoflooktenen

Starter van gefermenteerde knoflooktenen

Starter van gefermenteerde knoflooktenen Maak een starter van gefermenteerde knoflooktenen om je fermentatie mee op te starten. Mocht je een groente fermentatiestarter willen maken, dan kan dat bijvoorbeeld van knoflooktenen. De teentjes kun je na de fermentatie als...

Lees meer
Giardiniera. De lekkerste pickle uit jouw moestuin!

Giardiniera. De lekkerste pickle uit jouw moestuin!

Giardiniera, een persoonlijke favoriet
Staat het in je moestuin? Gooi het er dan maar in! Alles mag zo’n beetje in deze gefermenteerde moestuinpickle. Ook ideaal dus om je groenterestjes weg te werken, mocht je niet zo gelukkig zijn (dit laatste gaat nog steeds over die moestuin).

Lees meer