Basisrecept waterkefir
Waterkefir wint aan populariteit en dat is niet zo gek. Waterkefir is heerlijk fris, van nature bruisend, bevat veel minder suiker dan populaire frisdranken en kan bijdragen aan een goede darmwerking. De korrels zijn te koop maar kun je ook wel gratis vinden via forums op internet, of op facebook. Ook bij Keukenboeren in Rotterdam kun je de korrels voor een klein bedrag (voor het potje) afhalen.
Het basisrecept voor waterkefir is vrij eenvoudig. De fermentatie verloopt in twee stappen: eerst fermenteer je de basiskefir, daarna voeg je extra smaak en bubbels toe in de fles.
Nodig:
- 50 gram waterkefirkorrels
- 500 ml water
- 40 gram rietsuiker of kristalsuiker
- 1 of 2 vijgen
- schijfje biologische citroen
Doe het water in een literpot en roer de suiker erdoorheen tot die is opgelost. Voeg de vijgen toe en daarna de kefirkorrels. Tot slot voeg je nog een schijfje citroen toe. Laat 2 dagen op kamertemperatuur staan met een los deksel erop. Vliegjes mogen er niet in, maar overtollig gas moet er wel uit kunnen.
Na twee dagen zeef je de ingrediënten uit het water. Dit is je waterkefir. Giet de waterkefir in een fles en voeg een smaakmaker toe (fruit, sap, siroop, kruidenthee) met evt een beetje suiker (als dat niet al in je smaakmaker zit). Laat nog 1 dag op het aanrecht staan. Houd de druk in de gaten en/of gebruik plastic.
Vervang de vijgen en de citroen door verse en begin opnieuw.