Voorkom schimmel met een fermentatiepot met waterslot!
Een veelvoorkomende angst bij beginnende fermenteerders is schimmelvorming. Schimmel kan ontstaan wanneer zuurstof bij de fermenterende ingrediënten komt. De RotPot fermentatiepot voor het maken van kimchi, zuurkool of mosterd, heeft om die reden een deksel met waterslot.
Hoe ontstaat schimmel?
Schimmelvorming gebeurt meestal wanneer je fermentatie niet volledig luchtdicht is. Zelfs een kleine hoeveelheid zuurstof in je fermentatiepot kan al schimmelgroei veroorzaken. Bijvoorbeeld als de je deksel niet goed sluit, als de pot vaak geopend wordt, of als de pot niet voldoende is gevuld en er veel ruimte (met lucht) in de pot aanwezig is.
Hoe voorkom je schimmel?
Voorkom schimmel met een fermentatiepot met waterslot. Het waterslot wordt bij RotPot Kraut, Kimchi en Mosterd meegeleverd. Dat maakt de potten geschikt voor alle groentefermentaties. Het waterslot is een herbruikbaar pijpje. Halverwege zitten twee bollen die je tot de helft vult met water. Bij overdruk ontsnapt er gas uit de pot via het water in de bollen naar buiten. Als je toevallig in de buurt bent kun je dit niet alleen zien gebeuren maar ook horen: Bloep!
Het waterslot heeft een dubbele functie:
1. Zuurstof uitsluiten
Het water in het waterslot vormt een afsluiting van de buitenlucht. Door de buitenlucht buiten de fermenteerpot te houden, creëert het waterslot een anaërobe omgeving. Dit zorgt ervoor dat alleen de gewenste bacteriën kunnen overleven, wat essentieel is voor een veilige en succesvolle fermentatie.
Een belangrijke voorwaarde is dan wel dat de pot voldoende is gevuld of dat de ingrediënten volledig zijn ondergedompeld.
2. Gasafvoer
Tijdens het fermentatieproces produceren de micro-organismen kooldioxide. De overdruk die daardoor ontstaat, duwt de nog in de pot aanwezige lucht met zuurstof er via het waterslot uit. De lege ruimte wordt van onderaf opgevuld met CO2 zonder dat er nieuwe zuurstof naar binnen komt.
Andere hulpmiddelen
Volg de instructies goed en werk schoon, gebruik voldoende zout, houd de juiste temperatuur aan, zorg voor voldoende micro-organismen en dompel je groenten goed onder. Dan kán het bijna niet misgaan.
De RotPot is speciaal ontwikkeld om schimmelvorming te voorkomen. Alle genoemde punten zijn geborgd door de instructies, het recept, de meegeleverde kruidenzoutmix en de materialen, waaronder dus het ook los te bestellen deksel met waterslot.
Schimmel of kahmgist?
Soms zie je een wit laagje op je fermentatie ontstaan en slaat toch de twijfel toe. Is het schimmel? Misschien is het kahm! Wat je dan moet doen en hoe je het verschil bepaalt, lees je in dit artikel.
Eerste Hulp Bij Onzekerheid
Heb je je RotPot gevuld en twijfel je toch of het goed gaat? Neem dan contact op met de fermentatie-EHBO. Stuur een foto via Whatsapp en ik kijk met je mee.












