Schimmel in je Kimchi? Gebruik een Fermentatiepot met Waterslot

door | jun 17, 2024 | Artikelen

Voorkom schimmel met een fermentatiepot met waterslot!

Een veelvoorkomende angst bij beginnende fermenteerders is schimmelvorming. Schimmel kan ontstaan wanneer zuurstof bij de fermenterende ingrediënten komt. De RotPot fermentatiepot voor het maken van kimchi, zuurkool of mosterd, heeft om die reden een deksel met waterslot.

 

Hoe ontstaat schimmel?

Schimmelvorming gebeurt meestal wanneer je fermentatie niet volledig luchtdicht is. Zelfs een kleine hoeveelheid zuurstof in je fermentatiepot kan al schimmelgroei veroorzaken. Bijvoorbeeld als de je deksel niet goed sluit, als de pot vaak geopend wordt, of als de pot niet voldoende is gevuld en er veel ruimte (met lucht) in de pot aanwezig is. 

 

Hoe voorkom je schimmel?

Voorkom schimmel met een fermentatiepot met waterslot. Het waterslot wordt bij RotPot Kraut, Kimchi en Mosterd meegeleverd. Dat maakt de potten geschikt voor alle groentefermentaties. Het waterslot is een herbruikbaar pijpje. Halverwege zitten twee bollen die je tot de helft vult met water. Bij overdruk ontsnapt er gas uit de pot via het water in de bollen naar buiten. Als je toevallig in de buurt bent kun je dit niet alleen zien gebeuren maar ook horen: Bloep! 

Het waterslot heeft een dubbele functie:

 

1. Zuurstof uitsluiten

Het water in het waterslot vormt een afsluiting van de buitenlucht. Door de buitenlucht buiten de fermenteerpot te houden, creëert het waterslot een anaërobe omgeving. Dit zorgt ervoor dat alleen de gewenste bacteriën kunnen overleven, wat essentieel is voor een veilige en succesvolle fermentatie.

Een belangrijke voorwaarde is dan wel dat de pot voldoende is gevuld of dat de ingrediënten volledig zijn ondergedompeld.

 

2. Gasafvoer

Tijdens het fermentatieproces produceren de micro-organismen kooldioxide. De overdruk die daardoor ontstaat, duwt de nog in de pot aanwezige lucht met zuurstof er via het waterslot uit. De lege ruimte wordt van onderaf opgevuld met CO2 zonder dat er nieuwe zuurstof naar binnen komt.

 

Andere hulpmiddelen

Volg de instructies goed en werk schoon, gebruik voldoende zout, houd de juiste temperatuur aan, zorg voor voldoende micro-organismen en dompel je groenten goed onder. Dan kán het bijna niet misgaan.

De RotPot is speciaal ontwikkeld om schimmelvorming te voorkomen. Alle genoemde punten zijn geborgd door de instructies, het recept, de meegeleverde kruidenzoutmix en de materialen, waaronder dus het ook los te bestellen deksel met waterslot.

 

Schimmel of kahmgist?

Soms zie je een wit laagje op je fermentatie ontstaan en slaat toch de twijfel toe. Is het schimmel? Misschien is het kahm! Wat je dan moet doen en hoe je het verschil bepaalt, lees je in dit artikel.

 

Eerste Hulp Bij Onzekerheid

Heb je je RotPot gevuld en twijfel je toch of het goed gaat? Neem dan contact op met de fermentatie-EHBO. Stuur een foto via Whatsapp en ik kijk met je mee.

 

 

 

 

 

DE FERMENTATIE KONINGIN UIT ROTTERDAM

Sanne’s missie is om fermentatie weer een plek te geven in de keuken thuis. Fermenteren is leuk om te doen, levert bijzondere en smaakvolle producten op, voorkomt voedselverspilling en ondersteunt je immuunsysteem en je mentale gezondheid. Een win-win dus voor jou en de natuur.

Handig...!

meer artikelen

Waarom is kimchi gezond?

Waarom is kimchi gezond?

Kimchi is een traditioneel Koreaans gerecht van gefermenteerde groenten. Het wint wereldwijd aan populariteit. Nog leuker (en lekkerder!) is de kimchi als je hem zelf maakt. Met RotPot Kimchi is dat bovendien appeltje-eitje. Maar wat maakt kimchi nu zo gezond?​ 1....

Lees meer
Tips voor een happy zuurdesemstarter

Tips voor een happy zuurdesemstarter

Mijn zuurdesemstarter heet BepBep is niet erg veeleisend maar heeft wel zo haar voorkeuren. Wil je haar gelukkig houden, houd je dan aan de onderstaande adviezen:  Geef haar een schoon en fleurig hoofddoekje van kaasdoek o.i.d. zodat ze goed kan ademen. In de...

Lees meer

recepten

Starter van gefermenteerde knoflooktenen

Starter van gefermenteerde knoflooktenen

Starter van gefermenteerde knoflooktenen Maak een starter van gefermenteerde knoflooktenen om je fermentatie mee op te starten. Mocht je een groente fermentatiestarter willen maken, dan kan dat bijvoorbeeld van knoflooktenen. De teentjes kun je na de fermentatie als...

Lees meer
Giardiniera. De lekkerste pickle uit jouw moestuin!

Giardiniera. De lekkerste pickle uit jouw moestuin!

Giardiniera, een persoonlijke favoriet
Staat het in je moestuin? Gooi het er dan maar in! Alles mag zo’n beetje in deze gefermenteerde moestuinpickle. Ook ideaal dus om je groenterestjes weg te werken, mocht je niet zo gelukkig zijn (dit laatste gaat nog steeds over die moestuin).

Lees meer